Ειδική Διαπαιδαγώγηση

Τι είναι ειδική διαπαιδαγώγηση;

Ειδική διαπαιδαγώγηση είναι η επιστήμη που έχει ως σκοπό την εκπαίδευση και αποκατάσταση των παιδιών /εφήβων με μαθησιακές δυσκολίες. Οι δυσκολίες μάθησης που παρουσιάζουν τα παιδιά και οι έφηβοι χωρίζονται σε:

• Γενικές μαθησιακές δυσκολίες (ανωριμότητα διάφορων δεξιοτήτων)
• Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, , δυσαριθμησία, δυσορθογραφία και δυσγραφία,)

Πρώιμες ενδείξεις και σχολική ηλικία

Αρκετά παιδιά, που χρήζουν ειδικής διαπαιδαγώγησης, κατά την είσοδο τους στο σχολείο καλούνται να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον και σε νέα μαθησιακά δεδομένα. Οι δυσκολίες που παρουσιάζονται κατά τη μάθηση της τυπικής εκπαιδευτικής διαδικασίας δυσχεραίνουν την ενσωμάτωση και την ομαλή ένταξη τους στο σχολικό πλαίσιο.

Πρώιμες ενδείξεις που φανερώνουν μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά προσχολικής ηλικίας συναντάμε σε τομείς όπως: Ο κινητικός, ο γλωσσικός, ο γνωστικός και κοινωνικό – συναισθηματικός τομέας. Στη σχολική ηλικία οι μαθητές που χρειάζονται ειδική διαπαιδαγώγηση παρουσιάζουν δυσκολίες: Στην ανάγνωση (ροη, ταχύτητα, προσωδία, κατανόηση κλπ). Στη γραφή (οργάνωση, σύνταξη, ορθογραφία κλπ). Στα μαθηματικά (οργάνωση χώρου και χρόνου, μνήμη, ανάγνωση και γραφή αριθμών, αφαιρετική σκέψη, αυτοματοποίηση πράξεων κ.α.).

Αξιολόγηση και σχεδιασμός προγραμμάτων στην ειδική διαπαιδαγώγηση

Προτεραιότητα του Ειδικού Παιδαγωγού είναι η σωστή αξιολόγηση ξεκινώντας με:

  • Συνέντευξη γονέων.
  • Λήψη οικογενειακού ιστορικού.
  • Χρήση τυπικών και άτυπων τεστ.
  • Λήψη ατομικού ιστορικού.

Ο σχεδιασμός, αφού ολοκληρωθεί η διάγνωση και σχηματιστεί η εικόνα του μαθητή, θέτει ως στόχο την προσαρμογή ενός εξατομικευμένου προγράμματος στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του μαθητή. Στόχο έχει τη βελτίωση και αποκατάσταση των δυσκολιών αλλά και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του.